ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

 

ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Οι περισσότεροι  άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα ή απολύτως  τίποτα  σχετικά με την οστεοπαθητική. Καθώς η οστεοπαθητική κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη.

Στο παρακάτω κείμενο θα απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα που προκύπτουν στους περισσότερους, ακούγοντας την λέξη Οστεοπαθητική.

Τι είναι η Οστεοπαθητική?

Σε ποια προβλήματα απαντάει η οστεοπαθητική?

Τι να περιμένω από την πρώτη επίσκεψη μου στον  οστεοπαθητικό?

Πως θα με εξετάσει? Πως γίνεται η θεραπεία?

Τι πρέπει να έχω μαζί μου?

Πρέπει να έχω συγκεκριμένα προβλήματα για να απευθυνθώ στον οστεοπαθητικό?

Μπορεί ακόμα και κάποιος που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πάει στον οστεοπαθητικό?

Θα πονέσω κατά τη διάρκεια της θεραπείας?

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οστεοπαθητικό?

 

Η οστεοπαθητική είναι ένα σύστημα εκτίμησης και θεραπείας  διαφόρων μυοσκελετικών και σπλαχνικών παθήσεων, καθώς και νεύρο-αγγειακών ή ενεργειακών δυσλειτουργιών. Η οστεοπαθητική επαναφέρει το σώμα σε κατάσταση ισορροπίας,  μέσω της αυτόματης ενεργοποίησης των διαφόρων αυτορυθμιστικών μηχανισμών του σώματος.  Έτσι θέτουμε το σώμα σε κατάσταση αναπροσαρμογής, ενεργοποιώντας διάφορους μηχανισμούς  αυτοθεραπείας.

Μέσω ειδικών χειρισμών, κινητοποιήσεων, διατάσεων και μάλαξης μυών, επιτυγχάνεται η καλύτερη αιμάτωση των μυών, η μείωση των φλεγμονών, η καλύτερη νευρική λειτουργία και κατά συνέπεια η μείωση του πόνου. Στη συνέχεια ακολουθεί ο εντοπισμός του μηχανικού ή λειτουργικού προβλήματος που οδήγησε στην εμφάνιση του πόνου και στη ακολούθως η εξάλειψη του.

Προβλήματα που σχετίζονται με δυσκαμψία, οσφυαλγία, αυχενικά σύνδρομα, μουδιάσματα άκρων, κεφαλαλγίες, ημικρανίες, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, ισχιαλγία, αθλητικοί τραυματισμοί, είναι μόλις κάποια από τα αντικείμενα ενός οστεοπαθητικού.

Κατά την πρώτη επίσκεψη σας στον οστεοπαθητικό, θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας τις τελευταίες εξετάσεις σας, αίματος,  είτε ακόμα και εξετάσεις ελέγχου για κατάθλιψη, καθώς και πρόσφατες ακτινογραφίες από τα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα σας. Το αρχικό μέλημα του οστεοπαθητικού είναι να σας κάνει να αισθανθείτε οικεία και άνετα στο χώρο και στη συνέχεια να συζητήσετε μαζί του τα όποια προβλήματα σας οδήγησαν σε αυτόν. Αμέσως μετά, ξεκινάει η διαδικασία εκτίμησης του προβλήματος και η θεραπεία του, βασισμένη σε εξατομικευμένη επιλογή των τεχνικών που ταιριάζουν στην κάθε περίπτωση μεμονωμένα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μέσω των εδικών χειρισμών από τον οστεοπαθητικό, θα εντοπίσει τα σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points), τα οποία ενοχοποιούνται για πληθώρα ενοχλήσεων κατά μήκος του σώματος. Αφού ξεμπλοκάρει ο οστεοπαθητικός το σημείο πυροδότησης πόνου, επιτυγχάνει τη βαθύτατη μυϊκή χαλάρωση και κατά συνέπεια η εξάλειψη του πόνου.

Στη συνέχεια, ο οστεοπαθητικός θα ασχοληθεί με τις αρθρώσεις, τη θέση όπου αυτές έχουν και θα φροντίσει για την αρμονική συνύπαρξη αυτών και της ορθής κινητικότητας τους,μέσω σειράς ανατάξεων κατά μήκος του σώματος. Η τεχνική αυτή δεν μεταφράζεται σε πόνο, παρά μόνο σε αίσθηση ανακούφισης, μέσω των ανατάξεων που θα σας κάνει (τα γνωστά σε όλους ‘κρακ΄), με σκοπό το ξεμπλοκάρισμα των αρθρώσεων κατά μήκος του σώματος. Η κάθε άρθρωση έχει διαφορετικές ανάγκες, έκτασης, στροφής ή πλάγιας κάμψης, προκειμένου να προλάβουμε την μετατόπιση ή την αρθρική υποκινητικότητα.

Κατά το τέλος της πρώτης σας συνεδρίας με τον οστεοπαθητικό, η αίσθηση ευεξίας θα είναι ήδη εμφανή και στις επόμενες μέρες θα γίνονται όλο και εντονότερα, τα ευεργετικά αποτελέσματα της οστεοπαθητικής στο σώμα σας, καθώς θα έχει ήδη μπει σε διαδικασία αυτοθεραπείας,- αναπροσαρμογής,- επαναλειτουργίας και αναπρογραμματισμού των νέων εντολών που έχει λάβει.

Η Οστεοπαθητική όμως έχει σε μεγάλο βαθμό προληπτικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό?

Η επίσκεψη σας στον οστεοπαθητικό δεν κρίνει απαραίτητο να έχετε κάποιο εντοπισμένο πρόβλημα, αλλά μπορεί να έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα!

Ο οστεοπαθητικός μπορεί να εντοπίσει την δυσλειτουργία ή το σύμπτωμα πριν καν αυτό εμφανιστεί και να προλαμβάνει έτσι τον πόνο που τυχόν θα ακολουθούσε. Κρατάει το ανθρώπινο σώμα σε φόρμα, καθώς όλα του τα οστά, οι μύες αλλά και τα εσωτερικά όργανα, θα αλληλεπιδρούν αρμονικά μέσα σε αυτό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν εντάξει την οστεοπαθητική στη ζωή τους, καθαρά για το ‘Ευ Ζην’ και για πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.