Λεμφική μάλαξη-παροχέτευση με περίδεση

Η  λεμφική μάλαξη/παροχέτευση και η περίδεση, χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτικό μέσο αποσυμφόρησης, για οιδηματώδεις περιοχές του σώματος, όπως ο κορμός και τα άκρα. Η λεμφική περίδεση είναι η καταλληλότερη για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ικανότητα μεταφοράς των λεμφικών αγγείων με φυσιολογικό λεμφικό φορτίο (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια).

Αυτή η θεραπεία προτείνεται ιδιαίτερα μετά από επεμβάσεις όπως η μαστεκτομή, η θεραπεία όγκου, η ακτινοβολία για καρκίνο ή μετά από αφαίρεση λεμφαδένων.

Η λεμφική περίδεση χρησιμοποιείται επίσης για εγκαύματα, λωρίο μάστιγος, σύνδρομο Sudeck, ημικρανίες, καρδιακή ανεπάρκεια, ασθενή φλεβικό σύστημα των ποδιών και παρόμοιες κλινικές εικόνες.

Τα λεμφοιδήματα χωρίζονται σε πρωτογενή (εκ γενετής) και δευτερογενή (επίκτητα).

Τα πρωτογενή λεμφοιδήματα οφείλονται στην ελλιπή ανάπτυξη του λεμφικού συστήματος, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε  κληρονομικούς παράγοντες.

Τα δευτερογενή προκαλούνται μετά από χειρουργείο αφαίρεσης όγκου και λεμφαδένων, ακτινοθεραπείες, καθώς περιλαμβάνει και όλες τις ορθοπαιδικές και τραυματικές ασθένειες που σχετίζονται με οίδημα (π.χ. εξάρθρωση, διάστρεμμα, θλάση μυών).