Δομική οστεοπαθητική

Το σώμα σου, μια θαυμαστή μηχανή!

Η δομική οστεοπαθητική έχει ως αντικείμενό της την εξέταση των μηχανικών στοιχείων του σώματος, προκειμένου να διαπιστώσει την πηγή της πάθησης. Μελετώντας το μυοσκελετικό σύστημα, ο οστεοπαθητικός διαπιστώνει τις ανάγκες του και απαντά σε προβλήματα που είτε αποτελούν δυσλειτουργίες και οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις είτε μπορεί να είναι προϊόντα περιστασιακών τραυματισμών.

Κάθε χρόνο, ένας άνθρωπος κάνει – κατά μέσο όρο – περίπου έξι εκατομμύρια βήματα. Το σώμα μας είναι μία θαυμαστή μηχανή φτιαγμένη να κινείται. Όπως κάθε μηχανή, χρειάζεται διαρκείς υπηρεσίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών, καθώς παρουσιάζει φυσικές φθορές που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επιδεινωθούν ή να οδηγήσουν σε νέες βλάβες. Όταν ένα μηχανικό στοιχείο του σώματος – οστό, άρθρωση ή μυς – δυσλειτουργεί, δίνει χώρο ύπαρξης σε φλεγμονές.

Κατά την εξέταση, ο οστεοπαθητικός μελετά ανατομικά τις αρθρώσεις και τους μυς για να κατανοήσει το σχήμα , το βαθμό κινητικότητας τους όπως επίσης εκτιμά την στατικότητα του σώματος. Με αυτό τον τρόπο αποφασίζει τι είδους πιέσεις, ανατάξεις, διατάσεις θα ασκήσει και σε ποια σημεία.

Με ανατάξεις της σπονδυλικής στήλης και κινητοποίηση των διαφόρων αρθρώσεων και μάλαξη των ιστών, ο οστεοπαθητικός, αποκαθιστά στο δυνατό βαθμό μηχανικά προβλήματα που παρουσιάζει το σώμα και ενδυναμώνει τον μηχανισμό άμυνας και αυτοθεραπείας του.

Η δομική οστεοπαθητική χρησιμοποιεί περισσότερο ή λιγότερο παρεμβατικούς χειρισμούς, ανάλογα με την περίπτωση και ενδείκνυται για ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (προβλήματα αρθρώσεων, μυών,  συνδέσμων, δυσκαμψίας, αυχενικό σύνδρομο, ισχυαλγίας, προβλήματα στατικότατος, βρυγμούς) μετεγχειρητικό άλγος, ελαφριές ή χρόνιες ρευματικές παθήσεις,  νευρομυϊκές διαταραχές και χρόνια προβλήματα υγείας.